PvdA op bezoek bij Calando
De lokale PvdA heeft een bezoek afgelegd aan Hospice Calando. Uit het bezoek bleek dat Calando voor veel meer staat dan alleen het hospice. Ook heeft Calando innovatieve uitbreidingsplannen. Fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn en raadslid Cees Grinwis zijn door algemeen directeur en bestuurder John Kremers en toezichthouder Arend Jan van der Vlugt meegenomen in het ontstaan en in de toekomst van Calando.
Hospice Calando is onderdeel van de Stichting Palliatieve Zorg op ons eiland. Naast het aanbieden en leveren van hospicezorg, is er ook een palliatief consultatieteam voor zorgverleners en kent het hospice een divisie onderzoek en onderwijs. Verder zijn er ruim 60 vrijwilligers betrokken bij het hospice. De zorg van Calando staat landelijk hoog aangeschreven. Hospice Calando biedt totaalzorg conform het kwaliteitskader palliatieve zorg, waarbij gestreefd wordt naar een optimale kwaliteit van leven, maar ook naar een optimale kwaliteit van sterven.
Calando neemt jaarlijks tussen de 80 en 90 bewoners op. Vanaf 2019 kon echter eenzelfde hoeveelheid hospicebewoners niet meer worden opgenomen. Dat komt door de opname capaciteit (nu 5 bedden). En daarnaast doordat een regulier hospice voor een deel van de zorgvragers niet geschikt is.
Er zijn zgn. categorische zorgvragers (bijvoorbeeld bewoners met dementie) die door hun aandoening in een regulier hospice nauwelijks terecht kunnen. Ook voor deze zorgvrager wil Calando van betekenis zijn.
Op dit moment kan Calando geen plaats bieden aan bewoners die specifieke zorg nodig hebben, zoals aan bewoners met dementie of andersoortige gedragsproblematiek. Calando wil dan ook uit gaan breiden met zogenaamde “doelgroepbedden”. Calando loopt landelijk hiermee voorop.
De PvdA-raadsleden zijn onder de indruk van deze plannen. De raadsleden kregen verder te horen dat de gemeentelijke samenwerking voortvarend is. De PvdA-raadsleden zijn blij te horen dat de gemeente zo goed meewerkt. Zo is het inmiddels gelukt om een bouwkavel betaalbare grond te verwerven aan de rand van Middelharnis. Op andere plekken op ons eiland was geen aanbod of een te duur aanbod voor Calando.
Calando is nl. afhankelijk van giften om te kunnen blijven bestaan. Calando weet zich op het eiland breed (financieel) gesteund door de gemeenschap en daar zijn ze heel dankbaar voor. De bekostiging van hospicezorg is in Nederland immers nog niet kostendekkend geregeld. De kosten voor hoogwaardige hospicezorg liggen beduidend hoger dan de financiële dekking door de zorgverzekeraars. En dat moet echt anders, kreeg de PvdA te horen.
De PvdA-raadsleden hebben de boodschap van Calando goed gehoord.